Piemontini

 

       In Piemonte ‘si mangia bene‘              

 

               

                  Hoe vaak heb ik de ‘Piemontesi’ dat niet horen zeggen?


                                   In Piemonte ‘si mangia bene’.


Dat klopt. Piemonte is onbekend maar desondanks zeer bemind. In Turijn bijvoorbeeld is er een overdaad aan prachtige gerechten, pure smaken en inventieve creaties te koop. Maar eet je er nu echt zoveel beter dan in Florence, Palermo, Rome, Venezia of Napels?

Smaken verschillen. Wie in de Italiaanse regio’s de toeristenplaatsen mijdt, zal tot de ontdekking komen dat Italie een culinair paradijs is waar evenzoveel verschillende gerechten bestaan als er regio’s zijn. De Italiaanse keuken bestaat niet. De Piemontese daarentegen wel.

De Piemontese keuken is weergaloos lekker. Piemonte is niet voor niets de bakermat van de internationale slowfood beweging, die lokale en verantwoorde voedselproductie stimuleert.

Piemonte brengt ook de koning aller wijnen voort: de Barolo en zijn neefje de Barbaresco. Piemonte is ook met het Piemontese koeienras de vleesregio van Italie. Maar Piemonte is vooral het land van de tartuffi, de witte en de zwarte truffel die hun gewicht letterlijk in goud waard zijn.

Kortom; Piemonte is zeer de moeite waard.

Daarom beschrijf ik hier veel gerechten uit Piemonte, zonder de andere Italiaanse regio’s te negeren. Gerechten met een verhaal. Zoals het hoort. Want lekker eten is om over te praten en te vertellen. Soms beschrijf ik ook een herinnering aan vroeger. Want eten is niet alleen ruiken, proeven, kijken maar vooral óók herinneren....


Rik Rensen                    Lees ook het boek ‘Geheimen van Piemonte’ van auteur Rik Rensen                                                                                  


                                                            livepage.apple.com

 
Email Me
 
Barolo & More
Wine – Italian experience - Foodhttp://www.baroloandmore.nl